Registrera i fastighetsregistret

Att köpa hus är inte helt enkelt och själva köpet är ett projekt i sig. Här på mvt:s hemsida hjälper vi dig att reda ut vad fastighetsregistret är. Om du är osäker på husköpet och känner att du behöver läsa på mer rekommenderar vi den här sidan, som är en bra guide till hur man bör tänka när man ska köpa hus.

När man har köpt ett hus och alla papper är färdigskrivna måste man registrera det i fastighetsregistret, vilket banken oftast kan hjälpa dig med. Men vi tänkte förklara lite mer om det här, för det kan vara bra att känna till fastighetsregistret om man ska köpa hus. Det kan till exempel vara bra att känna till fastighetsregistret om du går i renoveringstankar. Till exempel om du vill bygga ut huset, men inte är helt säker på vart din tomtgräns går.

Vi kan erkänna att vi fortfarande inte har full koll på allt pappersarbete och allt man bör tänka på när man ska köpa hus. Vi kan verkligen rekommendera er att ta hjälp av en advokatfirma eller en jurist för att få hjälp med att göra rätt från början.

Vad är fastighetsregistret?

Fastighetsregistret är ett officiellt register som beskriver vem som äger vilken mark i Sverige. I registret kan du även hitta information om byggnader och adresser. Informationen används bland annat för att fastställa rätt ägare när man säljer en fastighet.

När du som köpare och den som sålt huset till dig skrivit under alla papper, är det du som äger fastigheten. När alla papper är påskrivna ska köpet registreras i fastighetsregistret.

Du kan även använda fastighetsregistret för att se vem som har ägt huset innan den du köpte det av. Det kan till exempel vara bra att veta om man har några frågor angående en renovering eller liknande.

Vem äger fastighetsregistret?

Lantmäteriet äger fastighetsregistret. Du kan kontakta Lantmäteriet om du vill veta vem som äger en särskild fastighet eller mark.