Välkommen hem till vår terrass!

Bygg terrassen själv

Vi valde att bygga terrassen helt själva, dels för att vi tycker det är roligt att pyssla, dels för att det blev billigare så. Om man har möjlighet vill vi rekommendera att bygga så mycket som möjligt själva, för då kommer ni komma billigare undan. Detta är dock ingen bra idé om man vet med sig att man inte är speciellt händig.

Här har vi tagit fram en sammanfattning av hur vi utförde arbetet:

1

Underarbete

Det första vi gjorde var att gräva. Vi grävde bort allt gräs, jord och ogräs. Sedan la vi en heltäckande duk över ytan där terrassen skulle byggas, som ska förhindra att det växer upp nytt ogräs. Det kan vara en bra idé att täcka duken med grus. Tänk på att hellre gräva för mycket än för lite, och detsamma gäller grusandet!

2

Plintar och beslag

När du ska sätta ner plintarna är det viktigt att man får rätt höjd direkt. Det går att ändra nivån senare, men det kan bli svårt så det absolut bästa är om man kan få till rätt höjd direkt. Försök få ner plintarna några meter ner i marken. Om du märker att det finns berg där du gräver kan du borra ner ett armeringsjärn i berget och gjuta betong runtomkring det.

3

Bärram

Nu är det dags att sätta ner reglarna som ska hålla altanen på plats. Man brukar rekommendera att ha 60 cm mellan reglarna, för att det inte ska svikta. Det kan även vara bra att bygga en s.k. krysskonstruktion för det kommer bli stabilare. Då bygger du reglarna med en ram, och bygger med reglar åt båda hållen, så det bildar ett kryss.

4

Trall

Vi valde att köpa en så bred trall som möjligt för att det skulle bli mindre att skruva, och för att vi tyckte att det var mycket snyggare med större plankor. När vi skulle lägga trallen la vi ett tumstocksblad mellan varje planka, eftersom virket krymper med tiden. Det finns massor av olika företag som säljer virke till olika priser. Vi valde att köpa Beijer Byggmaterials tryckimpregnerade trall.

5

Trallskruv

När man ska börja skruva fast brädorna är det viktigt att man använder rätt skruvar. Det finns speciella trallskruvar, som är anpassade efter utomhusmiljö.

6

Trappa

Vi valde att göra en superenkel trappa med två trappsteg, för att undvika att behöva hoppa ner från altanen, eftersom altanen är lite upphöjd från marken. Vi köpte färdiga trappstycken, som man bara skruvade fast i ramen och sedan fäste i trallen.

Det var såhär vi gjorde när vi byggde vår altan! Sen finns det självklart massvis med saker at tänka på, men det här var en sammanfattning av vad vi gjorde. Till nästa år får vi se om vi kanske bygger ett räcke med ett staket som ramar in altanen på ett snyggt sätt!